Tips over zonnen

Zomaar onder een zonnebank gaan liggen is niet genoeg. Er zijn een aantal zaken waarop je moet letten als jij echt van jouw bezoek aan de zonnestudio wilt genieten. Hieronder volgen een paar antwoorden op veelgestelde vragen.

Heeft het zin voor te bruinen vóór ik op vakantie ga?
Voorbruinen is wel degelijk zinnig. We moeten de huid voorbereiden op de krachtigere zon op de vakantiebestemming en hem de tijd geven de bescherming op te bouwen die je op vakantie nodig hebt. Dat werkt het best op een moderne zonnebank, met straling die op natuurlijk zonlicht lijkt.

Kan ik met make-up onder de zonnebank?
Liever niet. Als je make-up gebruikt, zijn hierdoor de poriën in het gezicht gesloten. Het UV-licht van een zonnebank opent deze gesloten poriën weer, waardoor de huid niet alleen het licht zelf opneemt, maar ook allergie veroorzakende bestanddelen van de make-up.

Een douche nemen na de zonnebank, kan dat?
Het gerucht dat een verfrissende douche na de zonnebank ervoor zorgt dat het bruin weer wordt weggewassen en -geschrobd, klopt absoluut niet. De bruine tint ontstaat in de huid, niet op de huid. Verzorg je huid met een douche na 3 uur en een vochtinbrengende crème, dan komt het bruin beter tot zijn recht.

Mag ik met medicatie onder de zonnebank?
Het is van een paar medicijnen bekend dat deze de gevoeligheid van de huid verhogen. Dit is vooral vaak het geval bij antibiotica, sulfonamiden, psychofarmaca, kalmerende middelen en diuretica. Ook bruiningsmiddelen die psorale of cumarine bevatten zorgen ervoor dat de huid gevoeliger wordt. In twijfelgevallen moet je dit eerst aan de arts vragen, zodat je zonder risico van jouw zonnebad kunt genieten.