De feiten over zonnen

Iedereen weet dat de huid bruiner wordt door blootstelling aan natuurlijk en kunstmatig zonlicht. Ook de trefwoorden UV-A, UV-B en melanine zijn algemeen bekend. Hoe dat nu precies werkt met die bruine huid en welke rol de verschillende lichtsoorten en de melanine spelen, weten echter maar heel weinig mensen. Alles speelt zich in de zin van het woord onderhuids af.

De sleutel tot het bruinen ligt in de verschillende eigenschappen van UV-B (korte golflengte) en UV-A (lange golflengte). Voor een aantrekkelijke en lang aanhoudend bruine huid hebben we zowel UV-B als UV-A nodig. UV-B heeft meer energie, zorgt ervoor dat de melanineproductie wordt verhoogd en leidt tot een verdikking van de hoornlaag van de huid, die als een natuurlijke bescherming tegen de zon fungeert. De huid wordt echter pas bruin wanneer de melanine door inwerking van UV-A en zuurstof een bruine kleur krijgt. Het geheim van een bruine huid bestaat dus uit een samenspel tussen UV-A en UV-B.

De menselijke huid bestaat uit verscheidene lagen. UV-A dat onze huid raakt, dringt door tot het bindweefsel en de lederhuid. In de kiemlaag, de onderste laag van de opperhuid, liggen de melanocyten, cellen die het kleurpigment melanine produceren. De melanine ‘zwerft’ naar het huidoppervlak en komt daar in contact met UV-A en zuurstof dat via het bloed in de huidcellen terechtkomt. De reactie die nu ontstaat zorgt ervoor dat de melanine een kleur krijgt en dat de huid de begeerde bruine tint krijgt. Dit proces wordt rechtstreekse pigmentering genoemd.

Indirecte pigmentering, het proces waarbij UV-B de hoofdrol speelt, werkt ietwat anders. Al bij een lage dosering UV-B wordt in de melanocyten de productie van melanine verhoogd. Daardoor komt er in totaal meer melanine aan het huidoppervlak terecht, waardoor de UV-A en de zuurstof de huid via de directe pigmentering beduidend intensiever bruinen.

De UV-A is dus voor de snel zichtbare bruining verantwoordelijk, terwijl de UV-B ervoor zorgt dat het bruinen intensiever wordt en geconsolideerd wordt. Zonnebanken in moderne zonnestudio’s bieden het hele jaar door UV-A en UV-B – onafhankelijk van het weer en steeds in dezelfde dosering. Je kan vakkundig advies krijgen van ons personeel in de zonnestudio. Hier ontdek je ook ook welk huidtype je hebt en welke zonnebank het beste bij jou past.